Tulosta
 

Vihreä Afrikka aukeaa suomalaisille

13.5.2011
 Putkitrumpetti (Markhamia lutea) Mikumin kansallispuistosta.
Putkitrumpetti (Markhamia lutea) Mikumin
kansallispuistosta.
Kasvimuseon yli-intendentti (emeritus) Tuomo Niemelän kirjoittama ja kuvittama Vihreä Afrikka tekee kunniaa Afrikan monimuotoiselle luonnolle.

Tekijä tallentaa mantereen luonnon kauneutta sekä kantaa huolta sen säilymisestä ja uhkaavasta tuhoutumisesta. Toiveena on tartuttaa Afrikan luonnon harrastus myös lukijaan.

Niemelän Afrikka-kipinä syttyi jo ensimmäisellä matkalla Keniaan ja Tansaniaan vuonna 1971. Tämän jälkeen matkoja mantereelle on kertynyt toistakymmentä. Vihreä Afrikka -kirja syntyi trooppisen Afrikan kasvimaantiedettä käsitelleistä luentosarjoista, joita Niemelä on pitänyt Helsingin yliopistossa 1980-luvulta lähtien.

Kirja esittelee Saharan eteläpuoleisen Afrikan ekologiaa ja luonnon monimuotoisuutta. Sisältö painottuu Itä-Afrikkaan ja eteläiseen Keski-Afrikkaan, Etiopiaan, Keniaan, Tansaniaan, Mosambikiin ja Sambiaan. Itä-Afrikka on oiva näytepala koko trooppisesta Afrikasta – sieltä löytyy mantereen kasvillisuuden koko kirjo rehevistä sademetsistä puoliaavikoille, vuoristoon, kosteikoille, joille, järville ja meren rantaan. Tarkimmin esitellään savanni- ja metsäluontoa sekä paneudutaan monipuolisesti luonnonvarojen kestävään käyttöön.

Niemelä on kirjoittanut ja toimittanut lukuisia kirjoja, muun muassa Tansanian sienistä kertovan kirjan. Parhaillaan on työn alla Mosambikin sienikirja osana Suomen tukemaa Mosambikin metsähanketta.

Luontopolut vievät savannilta sademetsiin

Kirja avaa vihreää Afrikkaa kuuden teeman kautta. Ensimmäinen luontopolku kulkee kasvillisuuden yleisimpien tyyppien, muun muassa savannien halki. Toinen luku perehtyy tarkemmin kuivien alueiden kasvillisuustyyppeihin. Kolmas reitti vie trooppisten sademetsien rehevään lajikirjoon. Neljäs luku perehdyttää vuoristoalueiden metsiin, ja viides kosteikkoihin ja rantojen kasvillisuuteen. Kuudes polku osoittaa, miten afrikkalaiset elävät, ja mitä ihmisen toiminta aiheuttaa kasviluonnolle. Esillä ovat niin luonnontilaiset Afrikan ekosysteemit ja niiden toiminta kuin ihmisen aikaansaamat muutokset metsissä ja savanneilla.

Näkymä Tansaniasta Meru-vuorelta Kilimanjarolle päin. 
Näkymä Tansaniasta Pare-vuorelta koilliseen Mkomaziin ja Tsavoon päin.


Asiasisällöltään ja kuvitukseltaan loistava Vihreä Afrikka -kirja on oivallinen lukukokemus kenelle tahansa Afrikan luonnosta kiinnostuneelle. Entistä useampi suomalainen on jo käynyt Afrikassa, ja mantereen luonnosta halutaan safarimatkailua ja luonto-ohjelmia syvempää tietoa.

Kirja kiinnostaa biologian ja Afrikan kehitystutkimuksen opiskelijoita, tutkijoita ja opettajia sekä yleisemmin kaikkia trooppisen ekologian ja kehitysmaatutkimuksen korkeakouluopiskelijoita. Erityisesti se sopii Afrikan luonnonvarojen kanssa työskenteleville kehitysyhteistyön ammattilaisille.

Kesäkuussa ilmestyvän kirjan kustantaa Luonnontieteellinen keskusmuseo. Painatus saa tukea muun muassa ulkoministeriön kehitysviestinnältä.

Teksti: Outi Einola-Head
Kuvat: Tuomo Niemelä


Lisätiedot

Yli-intendentti Tuomo Niemelä,  etunimi.sukunimi@helsinki.fi


Paluu etusivulle