Tulosta
 

Kuntien arvokkaat luontotyypit

13.5.2011
Luontotyyppi kirjeen kansikuvaKuntien arvokkaat luontotyypit on kirjekampanja, jolla lähestyttiin kaikkia Suomen ja Ahvenanmaan kuntia ja maakuntia. Huhtikuussa lähetetyn kirjeen tavoitteena on kannustaa kuntia ja maakuntia toimimaan omaehtoisesti arvokkaiden luontotyyppien turvaamisen ja säilyttämisen puolesta. Kirjeisiin liitettiin kuvailulehtisiä alueen uhanalaisista tai muuten arvokkaista luontotyypeistä. Kullekin kunnalle valittiin juuri niille ominaisia tai erityisen merkittäviä luontotyyppejä, joista ne voivat olla ylpeitä.

Kirjeen tavoitteena on kannustaa kuntapäättäjiä omaehtoiseen lähiluonnon vaalimiseen. Juuri kunnissa on paras paikallinen asiantuntemus oman alueen luonnon erityispiirteistä. Luonnolla on keskeinen sija kuntalaisten arjen hyvinvoinnissa. Lisäksi se tarjoaa perustan yhteiskunnan kestävälle kehitykselle. Luontoharrastus on helppo aloittaa lähiluonnosta ja oman alueen arvokkaimmista luontokohteista.

Jokainen voi tehdä oman luontotekonsa

Keinot luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ovat monelta osin kuntien käsissä, sillä kunnilla on mahdollisuus yhdistää maankäytön suunnittelu ja luonnon monimuotoisuuden suojelu ja kestävä käyttö arkipäivän päätöksenteossa. Luonnosta huolehtiminen ei aina tarkoita suojelualueiden perustamista. Se voi koostua pienistä arkipäivän teoista, joita jokainen kuntalainen voi tehdä lähiluonnossaan tai vaikka mökki- tai pihamaallaan. Linnunpönttöjen ripustaminen, jätevesien asianmukaisesta käsittelystä huolehtiminen, vieraslajien torjuminen tai perinnemaisemien niittäminen, kaikki ovat arvokasta työtä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Yksittäiset luonnon hyväksi tehtävät teot toteuttavat osaltaan biologista monimuotoisuutta koskevaa yleissopimusta, jonka Suomi allekirjoitti 1992. Seuraava tärkeä virstanpylväs on vuosi 2020, johon mennessä luonnon köyhtyminen tulisi maailmanlaajuisesti saada pysähtymään. Suomen eliölajeista 10,5 prosenttia on luokiteltu uhanalaisiksi. Eniten uhanalaisia lajeja elää metsissä ja perinneympäristöissä, mutta myös rantojen, tunturipaljakoiden sekä kallioiden lajit ovat vaarassa kadota niiden elinympäristöjen muuttuessa. Noin puolet kaikista Suomen luontotyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi. Perinnebiotooppeja ja metsäisiä luontotyyppejä sekä soita on eniten uhanalaisten luontotyyppien listalla.

 Viettokeidas. Kuva Mika Pirinen.
 Viettokeitaat edustavat uhanalaistunutta suoluontoamme. Etelä-Suomessa on
jäljellä enää vähän viettokeitaita. Laajat ja märät suot ovat linnustolle tärkeitä. 


Kuntien arvokkaat luontotyypit -kirjeen allekirjoittivat ympäristöministeri Paula Lehtomäki, asuntoministeri Jan Vapaavuori, Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi, Ahvenanmaan maakuntahallituksen sosiaali- ja ympäristöministeri Katrin Sjögren ja Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma. Idea kampanjaan saatiin Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista, joissa kuntiin lähetettiin postikortti kuntien alueella elävistä uhanalaisista lajeista ja kannustettiin kuntia turvaamaan lajien säilyminen.

Teksti: Marja Pylvänäinen
Kuvat: Seppo Tuominen ja Mika Pirinen


Lisätiedot

Kuntakirjekampanja: vanhempi suunnittelija Marja Pylvänäinen Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 148 688 etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Kuntien luontotyypit: projektipäällikkö Anne Raunio Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 148 690 etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Biologista monimuotoisuutta koskeva yleissopimus: neuvotteleva virkamies Marina von Weissenberg
ympäristöministeriö, puh. 050 3070 806, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle