Tulosta
 

Kokemus luonnosta siirtyy kankaalle

17.12.2010
Maiju Tirri. Kuva Katja Huumo.Taiteilija Maiju Tirri on koonnut Espoon Villa Elfvikiin Minun luontoni -näyttelyn, jonka työt ovat espoolaisten koululaisten tekemiä. Teokset saivat alkunsa, kun Tirri vieraili syksyllä kotikaupunkinsa kouluissa puhumassa taiteen ja luonnon suhteesta.

Teet puoliabstraktia taidetta. Mitä se tarkoittaa?
Luonto on minulle todella tärkeä. Työni eivät ilmennä suoraan sitä, mitä olen luonnossa nähnyt, vaan niissä näkyy ennemminkin luonnon synnyttämä tunnetila. Luonto on ikään kuin kuvan takana, ja kokemus luonnosta suodattuu taiteeksi.

Luulen, että töitteni luontoviesti välittyy katsojalle ainakin alitajuisesti., Luonto on niin vahvasti läsnä taiteeni taustalla.

Minkälainen luonto sinua erityisesti inspiroi?
Meri ja kalliot. Vietän kesät Turun saaristossa, jossa ihastelen meren jatkuvaa liikettä ja sitä, että se on joka hetki eri näköinen.

Meren kontrastina ovat jääkauden muovaamat kalliot. Katson usein, miten vesi valuu niiden yli, ja miten taivas ja aurinko tekevät valoon vaihtelua. Jokainen hetki luonnossa on omansa ja luo vastapainon kiireiseen arkeen.

Olet huolissasi luonnon tilasta. Miksi?
Tuntuu kauhealta, että ihminen on asunut maapallolla vasta vähän aikaa, mutta viimeisen 50 vuoden aikana olemme saaneet hirveää tuhoa aikaiseksi. Minulla on nuoria lapsia, jotka saattavat itkeä iltaisin sitä, että ilmasto lämpenee ja ei ole lunta.

Haluaisin kuitenkin nähdä, että toivoa vielä on ja että voimme vaikuttaa tilanteeseen maailmanlaajuisesti.

Voiko taiteella vaikuttaa yhteiskunnallisesti?
Olen miettinyt tätä paljon. Kyllä, katson tekeväni työtä, jolla on merkitystä ja jolla pystyy vaikuttamaan.

Kuvataiteella voi saada viestin näkyvämmin esiin kuin jollain muulla tavalla. Oma tapani vaikuttaa ei taida olla erityisen raju. Viestiä voi sekä hyvän tunteen ja rauhallisuuden kautta että tuomalla huolet esiin.

Olet kiertänyt syksyllä Espoon kouluja. Mitä tekemässä?
Kävin tapaamassa viidesluokkalaisia kuvaamataidon tunneilla. Alussa kyselin heiltä, mitä he tietävät luonnosta ja luonnon monimuotoisuudesta. Äimistyin, miten hyvää heidän ympäristötietoisuutensa on. Näytin heille kuvia luonnon kauneudesta ja kontrastina kuvia kuolleista kaloista, metsähakkuista ja saasteista. Katsoimme myös yhdessä sellaisten taiteilijoiden töitä, jotka ovat inspiroituneita luonnosta.

Lapset ovat tärkeitä, sillä he ovat täällä tulevaisuudessa päättämässä asioista.
Koululaiset tekivät töitä kuin oikeat taiteilijat. He miettivät ensin useita aiheita, tekivät monta luonnosta ja lähtivät sitten työstämään yhtä aihetta, joka tuntui parhaalta.

Marraskuussa kävin valitsemassa kouluista 40 työtä, jotka ovat esillä Villa Elfvikissä 14. joulukuuta aukeavassa Minun luontoni -näyttelyssä.

Ehditkö itse liikkua luonnossa?
Sienestämme ja marjastamme perheen kanssa, ja vietämme kaiken vapaa-ajan saaressa. Toki myös muun maailman luonto puhuttelee, esimerkiksi vuoret ovat valtavia ja tuntuvat tulevan maisemassa lähelle.

Liikun mielelläni pitkin rantareittejä, joilla näkee hienosti vuodenaikojen vaihtelun luonnossa. Miten syksyinen päivä voikin olla maailman kaunein!

Teksti ja kuva Katja Huumo


Paluu etusivulle