Tulosta
 

Maisemissa näkyy luonnon monimuotoisuuden tila

22.10.2010
Missä tahansa oleilemmekin, meitä ympäröi maisema. Se voi olla alkuperäisluontoa, maaseutua, kylää, kaupunkia tai muuta taajamaa. Nämä eri maisematyypit koostuvat vaihtelevasti luonnon ja ihmisen muovaamista piirteistä. Luontoa on kuitenkin kaikkialla, ja maisemia hoitamalla vaalimme myös luonnon monimuotoisuutta.

 Perinnemaiseman hoitoa. Kuva Hanna Majander.
 Perinnemaisemien hoitoa Kouvolan Suutarinpellolla.
Hyvänä esimerkkinä maisemanhoidon ja luonnon monimuotoisuuden yhtymäkohdista käy äskettäin käyty kilpailu Suomen paras maisemahanke. Siinä haettiin Suomen ehdokasta Euroopan maisemapalkinnon saajaksi. Palkinnon myöntäminen kuuluu Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen toimenpiteisiin.

Suomen parhaan maisemahankkeen manttelia tavoitteli yhteensä 12 hanketta, joista suurimmalla osalla oli selkeät yhtymäkohdat myös luonnon monimuotoisuuden ylläpitoon. Kilpailun voitti Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n Matkalla maisemaan -hanke, jossa talkoilla hoidetaan perinnemaisemia, uhanalaisten lajien elinympäristöjä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ympäristöjä. Hanke on sekä tärkeätä maisemanhoitoa että luonnonsuojelutyötä, sillä perinnemaisemat kuuluvat paitsi lajirikkaimpiin myös uhanalaisimpiin luontotyyppeihimme.

Kunniamaininnat etelään ja pohjoiseen

Kairalan kyläseura Pelkosenniemeltä sai kunniamaininnan aloitteellisuudestaan Kairalan–Luiron maisemanhoitoalueen perustamisessa ja alueen hoitosuunnitelman laatimisessa. Lisäksi kyläseura on aktiivisesti hoitanut kylämaisemia ja perinnebiotooppeja. Näin on saatu palautettua perinteiseen lappilaiseen kylämaisemaan kuuluvaa avoimuutta ja kasvillisuuden monimuotoisuutta.

Toinen kunniamaininta meni Helsingin kaupungin rakennusvirastolle Vuosaarenhuipun maisemoinnista. Entinen kaatopaikka on hankkeen ansiosta muuttunut monipuoliseksi kumpuilevaksi virkistysalueeksi. Sinne on luotu monenlaisia elinympäristöjä, kuten niittyjä, nummea ja lehtoja. Alueelle on tuotu turvaan uhanalaisia ja harvinaisia kasvilajeja.

Myös muissa kilpailuun osallistuneissa hankkeissa luonnon monimuotoisuus oli keskeinen tekijä. Raaseporin kaupungissa sijaitsevalla Skärlandetin maisemanhoitoalueella on valtakunnallisesti arvokkaita rantaniittyjä, joita edelleen hoidetaan perinteisen karjatalouden laidunmaina.

Metsähallitus ilmoitti kilpailuun Oulangan kansallispuiston perinneniittyjen kunnostus- ja hoitohankkeen, jossa suo- ja tulvaniittyjen kasvillisuutta ja kulttuuriperinnettä pidetään yllä perinteisin menetelmin. Toisessa Metsähallituksen hankkeessa on kehitetty metsämaiseman visualisointimenetelmä metsäsuunnittelun ja maisemanhoidon apuvälineeksi. Sen avulla saadaan vähennettyä hakkuiden haitallisia vaikutuksia ja lisättyä metsämaiseman virkistysarvoa.

Teksti: Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö
Kuva: Hanna Majander


Lisätiedot

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle