Tulosta
 

Titta och lyssna i Ristos naturskola

19.5.2010
Risto Salovaara.  Bild  Benjam Pöntinen,Risto Salovaara har en lång karriär som redaktör och är den enda redaktören vid YLE som gör naturprogram för tv ute i terrängen. Han är också YLE:s enda tv-redaktör som gör naturprogram för skolor. Risto Salovaara började arbeta på YLE som redaktör för Koulu-tv år 1984. Sedan dess har bild- och informationsarkivet svällt som Joakim von Ankas pengabinge. Men i motsats till Joakim delar Risto med sig av sin skatt till hela folket. Videomaterial som spelats in under årens lopp ges ut på YLE:s webbsidor i höst.

I höst öppnas på YLE:s webbsidor en videobank bestående av korta naturvideoinspelningar, som presenterar den finska naturen i bild och ljud. Videoklippen är avsedda framför allt för skolor och lärare, men materialet lämpar sig utmärkt också för självstudier. Videoinspelningarna ges ut på Opettaja.tv:s webbsidor på adressen yle.fi/opettaja.tv (på finska).

Nu kan man följa på video exempelvis hur ett svart-vit flugsnapparpar häckar, titta in i holken där ungarna väntar på mat med vidöppen mun. Inspelningarna innehåller också material om andra fåglar samt däggdjur, växter och insekter.

I videoklippen berättas om inhemska arter som Risto anser att vi alla borde känna till. Videobanken är som en naturskola, där man kan observera naturen på ett nytt sätt. Idén är inte att presentera så många arter som möjligt utan att i stället berätta om växter och djur som är viktiga för en stor del av finländarna. Genom videoklippen kan tittaren också leva in sig i naturfotografens värld.

"Man kan bra bara sitta och förundra sig över vad som händer omkring en. Om mänskorna bara skulle ge sig tid att titta, lyssna och snusa. Många bara rusar fram, förbannar sig över maskrosen utan att ens ta en närmare titt på den. Om man gör sig besväret att titta på blomman lite noggrannare och från en annan vinkel, märker man hur vacker den är och hur det kryllar av liv i den. Genom kamerans lins upptäcker också jag helt nya saker i naturen."

Insikter och rätta termer

Risto är utbildad biolog och lärare. Han vill förse oss inte bara med upplevelser utan också med insikter; exempelvis att allt i naturen hänger ihop och arterna står i förbindelse både med varandra och med livsmiljöerna. Välgjorda program och videoinspelningar fungerar som en vaccination mot den allt sämre artkännedomen hos eleverna.
flugsnapparpar. Bild  Risto Salovaara.
Det krävs speciell yrkesskicklighet av en redaktör som gör naturprogram för skolelever. Termerna ska vara de rätta och de ska vara lätta att förstå fastän eleven inte har kommit längre än till skolbiologins grunder. Inte ens för lågstadieelever berättas om djurvärldens mammor, pappor och babyer utan om honor, hanar och ungar.

Flexibel arbetstid och flexibla redaktörer

Det går inta att filma i naturen endast på tjänstetid, men Ristos karriär i YLE har inte varit beroende av arbetstiderna. Det har funnits flexibilitet på bägge sidor. Ibland under en semesterresa kan dock familjen undra om de är på semester- eller arbetsresa.

Morgonstund har guld i mund, det vet varje naturfotograf. Man bör vara ute i terrängen redan då fåglarna och de övriga djuren är som aktivast. Blommande växter kan man filma också senare på dagen när blommorna slagit ut ordentligt. I naturen kan man inte ha bråttom på samma sätt som när man gör nyhetsprogram och nya uppdrag trycker på redan innan man är klar med det förra.

En naturredaktör ska ha långt tålamod. Man kan inte komma överens med de objekt som ska filmas om tidtabeller eller filmningsställen, och bildmaterial uppstår inte i samma takt som vid övriga tv-produktioner.
"I den finländska naturen kan det hända att ”tagning två” är möjlig först följande år, om den första tagningen inte lyckades trots alla förberedelser. Det här kan vara svårt att förstå då produktionstidtabellerna fastställs."

Det krävs god anpassningsförmåga i terrängen, där måltiderna intas sittande på en stubbe och övernattningen ofta sker i tält.
"I allmänhet försöker jag komma tillbaka till civilisationen till natten men alltid lönar det sig inte. På Island sov jag många nätter i baksätet av bilen. Serien ”Lappi elää” filmade jag dygnet runt, för det var ingen vits att mitt i natten åka den långa vägen till hotellet och på morgonen komma tillbaka. Jag ville inte avbryta arbetet och det var tillräckligt ljust också på natten."

Trots regn, blåst, yrväder, diffusa arbetstider och andra svårigheter känns arbetet som naturredaktör fortfarande mer som en hobby än som ett arbete.
"När jag filmar mister tiden sin betydelse. Jag njuter så av situationen, uppslukas av den. Det är inte många andra arbeten där man kan snusa, smaka och njuta av stämnigen som i mitt”, berättar Risto full av iver.

Tilläggsuppgifter om videobanken

Risto Salovaara, tfn (09) 1480 6604
Heidi Brucker, tfn (09) 1480 2162

Text Marja Paavilainen
Bilder Benjam Pöntinen och Risto Salovaara


Till  framsidan