Tulosta
 

Biologiska mångfalden under festivalen Världen i byn

19.5.2010
Maailma kylässäDen redan traditionella festivalen Världen i byn ordnas den 29–30.5 i Kajsaniemi. Festivalbesökarna kan njuta av gränsöverskridande musik och bekanta sig med information om olika kulturer och naturen och miljön i olika delar av världen.

På festivalområdet uppförs en Naturskyddsby alldeles intill Nationalteatern. Där kommer olika aktörer att berätta om sin verksamhet som anknyter till den biologiska mångfalden och om hur man kan främja bevarandet av denna mångfald.

En informationsgrupp om biologisk mångfald som samordnas av Finlands miljöcentral är på plats i Naturskyddsbyn. Tanken bakom byn är att öka allmänhetens medvetenhet om den biologiska mångfalden, dess skydd och FN:s pågående temaår för biologisk mångfald. I år borde det internationella målet att betydligt minska eller till och med att stoppa utarmningen av den biologiska mångfalden uppfyllas.

Detta mål kommer inta att uppfyllas i Finland och inte heller i övriga Europa. – Men det är inte för sent ännu, nu bör vi skrida till verket!

Den biologiska mångfalden bör tas upp i den offentliga debatten i större utsträckning än hittills, så att vi alla förstår dess betydelse för människan, djuren och växterna. En stor biologisk mångfald är ett livsvillkor också för oss människor.

Titta in i vårt tält, vi diskuterar gärna olika sätt att bevara den biologiska mångfalden såväl i Finland som i resten av världen. En intressant fråga är exempelvis om rypsolja eller palmolja är ett bättre alternativ.


Mera infomation

Riku Lumiaro
Finlands miljöcentral
tel. 040 509 8654
fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Till  framsidan