Tulosta
 

Hållbar nytta ur Moçambiques skogar

19.5.2010
  Fatima Vicior
 Fatima Vicior hör till kommittén för
övervakning av naturresurser i byn Ninhote.
Hon anser att man med de gemensamma
skogsintäkterna bör bygga en brunn i byn.
Nu hämtar man vattnet från en å på
15 kilometers avstånd från byn.

Moçambique är det skogrikaste landet i södra Afrika. Denna viktiga naturresurs hotas av bränder och illegala avverkningar. Med Finlands stöd utarbetas nya metoder att använda skogarna på ett hållbart sätt och samtidigt skydda dem.

Moçambiques nationella skogsprogram uppdateras att motsvara dagens krav i detta av Finland stödda skogsprogram. Arbetet görs i samarbete med Moçambiques skogsministerium. Finland stöder skogsprogrammet med 11,4 miljoner euro åren 2009–2014. Skogarna är viktiga kolsänkor, och i detta program, som startade i augusti, betonas skogarnas betydelse i bekämpningen av klimatförändringen och anpassningen till den.

Av Moçambiques invånare bor 70 procent på landsbygden, och allt fler får sitt levebröd av jordbruket och dess produkter. Viktiga exportprodukter är bland annat cashewnötter och räkor samt hårt virke, som går främst till den asiatiska marknaden.

”Största delen av moçambikierna är helt beroende av naturresurserna, och vi måst bevara dessa också i framtiden. Hälften av Moçambiques areal är täckt av skog. När vi lär oss att använda våra skogar på ett hållbart sätt har vi goda möjligheter att utnyttja dem och minska fattigdomen med hjälp av skogsintäkter”, berättar vice direktör Mandrate Nakala Oreste vid Moçambiques skogsministerium.

Orsaker till avskogning är att bosättningen och odlingen breder ut sig, områden röjs till odlingsmark samt skogsbränder. Bränder uppstår i allmänhet till följd av ovarsam hantering av eld i byar. ”Att lära sig använda naturresurserna på ett hållbart sätt är den största utmaningen under de närmaste åren. Naturskyddsarbetet lyckas endast om lokalbefolkningen deltar. Människorna bör få inkomster och ha annan nytta av skogarna för att de ska förbinda sig att skydda dem”, anser Nakala.

Illegala hyggen tär på inkomsterna

Allt större mängder virke förs olagligt ut ur Moçambique via hamnen i Nacala. Målet är den asiatiska marknaden, till exempel Kina. Illegal avverkning och försäljning av virke orsakar staten en årlig förlust på tiotals miljoner dollar. Moçambique skulle absolut behöva dessa pengar till att minska fattigdomen i landet.

”Illegal avverkning och export av virke måste hindras genom strängare lagstiftning och övervakning av lagarna. Vi måste få bukt på skogsbränderna, de illagala hyggena och klimatförändringen. Tillgången på energi är otillräcklig och energin dyr. Det råder också brist på byggnadsmaterial. Den nya skogspolitiken bör ge svar på alla problem i anslutning till skogsanvändning och skogsskydd”, konstaterar direktör Nakala.

I Moçambique äger staten all jord och alla skogar, men det går att hyra skogsanvändningsrättigheter för 50 år. Den som får en sådan rättighet ska äga ett sågverk som sysselsätter lokalbefolkning. Drivningen, hanteringen och försäljningen av virket orsakar dock problem. I Moçambique är avstånden långa och bensinen dyr. Vid små sågar hanteras virket endast med primitiva metoder. Under regnperioden når man inte skogarna, och avverkning och virkestransport lyckas inte.

Skogsintäkterna ger brunn, bro och kvarn

Provinsen Zambesia fungerar i praktiken bara som producent av råvaror fastän dess skogstillgångar är de nästbästa i Moçambique. Möjligheterna att utveckla jord- och skogsbruket på området är goda. Det av Finland stödda projektet främjar utvecklingen av landsbygden i Zambesia genom utbildning och stödjande av lokala samhällen. Målet är hållbar användning av naturresurser och omfattar bland annat plantering av trädplantor och bekämpning av skogsbränder. Även vedsnåla spisar har tagits i bruk.

  Planterad eukalyptusskog
  Planterad eukalyptusskog i närheten av Mocuba.

Vissa av de lokala trädarterna håller på att försvinna. Invånarna i byn Ninhote har börjat samla lokala trädslag och plantera dem på skövlade skogsområden.

Det är viktigt att människorna förhåller sig på ett nytt sätt till skogarna. Då blir deras vanor och sätt också mera hållbara. Vi försöker få människor att förstå hur viktigt det är för hela samhället att skogarna bevaras. Vårt mål är hållbar användning av naturresurser, vilket leder till att människornas inkomster ökar och fattigdomen minskar”, berättar José Neves, representant för organisationen Radeza.

En kommitté som övarvakar naturresurserna i Ninhote har samlats under byns skuggigaste träd. Till kommittén har valts två representanter från varje by, en man och en kvinna. De bekämpar skogsbränder och rapporterar vidare illegala hyggen. I lokalradion informeras också om skogsbränder och avverkningar.

Byarna i skogsområdenas närhet har rätt till 20 procent av licensintäkterna från skogsanvändningen och dessa ska användas till att utveckla det egna samhället. Byn Ninhote har öppnat ett eget bankkonto, på vilket licensintäkterna har satts in. Nu diskuterar man hur pengarna bäst kunde användas. Man har för avsikt att reparera bron till byn och bygga den första kvarnen på området. Med hjälp av kvinnornas röster har man dock beslutat att allra först bygga byns första brunn.

Text och bilder Outi Einola-Head


Mer information

Rådgivare i skogsfrågor Jussi Viitanen, utrikesministeriet,
fornamn.efternamn@formin.fi


Till  framsidan